1950....
- Begreppet fritidsgård myntas
- Gustav VI Adolf efterträder Gustav V
- Det mest vanliga flicknamnet var Margareta följt av Elisabet och Eva.
- Det mest vanliga pojknamnet var Lars följt av Erik och Anders.
- Tandvärnet bildas för att göra något åt barnens dåliga tänder.
- Kampanjen att utse lördagen till godisdag startar.
Tennsoldater
Att gjuta tennsoldater är en mycket gammal konst och man kan göra alla möjliga olika figurer. Fast för pojkar så var det naturligtvis cowboys och indinare som gällde.
Det gälde att varamycket noga när man gjöt. Temperaturen på det smälta tennet och hur precis man var tvungen att fylla hela formen var mycket viktigt.
Sedan skulle man fila figuren och måla den.
För den som är intresserad av tennfigurer så finns det ett helt museum som bara har sommaröppet, i Dalarna. Det är Hjortnäsgården som ligger sex kilometer norr om Leksand på vägen mot Tällberg.
Taxen Nicke
Den fanns med i Brios katalog från 1951 och kostade då 4 kronor och 50 öre. För det fick man en 18 cm lång trätax, på hjul, med blå galonöron. När man drog den framåt så viftade den på svansen och nickade med huvudet
Spela spel
Hur många spel fanns det egentligen? Kort, couronne, solitär, svälta räv, kinaschack, domino, fia med knuff mm
Monopolet som blev oerhört populärt hade då som billigaste tomt Västerlånggatan för 1000 kr och dyrast var Hamngatan för 8000 kr. Då var tärningen av trä så den slets ut ganska fort och prickarna föörsvann.
Visste du att Monopolet lanserades av Charles Darrow under 30-talet i USA, då depressionen precis hade ebbat ut men spelet skapades faktiskt redan 1903 av kväkaren Lizzie Magie.
Nostalgi...
Jag har faktiskt tittat i hur det beskrevs under 30-talet och hur det beskrivs idag:
30-talet:
hemlängtan, nervöst tillstånd, som följer olust och disharmoni hos personer, som mot sin egen önskan nödgas lämna sin hemmiljö.
I dag:
hemlängtan, hemsjuka, längtan tillbaka, längtan till svunna tider, trånad, trånsjuka, nostomani
Veckans två....
Det är billigare att låna dem.
Skotskt ordspråk
Löften som ges i storm
Glöms bort i stiltje
Engelskt ordspråk
Strömmingen...

Både småländska kräftor som svensk sill och surströmming från Höga Kusten kan faktiskt samsas. Allt är faktiskt svenska delikatesser vars inmundigande man bör upprätthålla för framtiden.
Nytändning...
Under de kommande månaderna kommer jag att bjuda på litge nostalgi med återblickar så långt tillbaka som 50-talet när Bill Haley and The Comets slog igenom med Rock around the clock. Kanske känner du igen vissa delar eller också så får du lite gammalt till livs.
Veckans två...
F.D. Roosvelt
Lögnen ä de svagas vapen
Ungerskt ordspråk
PREMIÄR !!! ÄNTLIGEN !!!
SURSTRÖMMINGEN
Denna delikatess från norr som genom sin lukt förhärligar tillvaron och med sin utmärkta smak kan få en "klämma" med en kombination av mandelpotatis, röd lök och även, om man så föredrar, messmör att smaka gudomligt. En klar därtill förhöjer ytterligare upplevelsen.
Några gör låda, andra marinerar men vanligast är nog att äta den rå direkt ur burken.
Surströmmingen konserveras på ett gammalt traditionellt sätt genom saltning och jäsning.
Först läggs strömmingen ett dygn i en saltlösning och därefter gälas och sköljs den för att sedan saltas och läggas i stora tunnor. Tunnorna förvaras på en ljum plats tills jäsningen börjar. När man kan konstatera att jäsningen påbörjats så avsvalkas tunnorna så att strömmingen sedan kan konserveras.
Surströmingen har alltid ansetts vara en delikatess som man äter i Norrland men hör och häpna......de flesta kunderna till surströmmingen finns enligt uppgift i ...Skåne!
Rofyllt...

Så träd kan växa på ö som sakta försvinner...
Vacker solnedgång...


Nordisk gondoljär...

Veckans tre...
Schiller
Åren lär mer än många böcker
Okänt ordspråk
Ingen segrare tror på tillfälligheter
Nietzsche
Dax igen...
Så det är väl bara att dra igång bloggandet igen med bl.a lite tillbakablickar på de senaste veckorna.