Julmaten i våra nordiska grannländer...

Julmaten i Norge skiljer sig en del beroende på var i Norge man bor. Lutfisk serveras över hela landet och då gärna med en kombination av bacon och senap. Andra rätter är medisterkakor och medisterkorv där fläskfärs är huvudingediensen.

I Danmark äter man enligt traditionen fläskstek eller en skinkstek som tillagas med svål och rostas så den blir riktigt krispig. Man har också and eller gås och det har blivit riktigt populärt. Motsvarigheten till vårt julbord heter julefrokost och dukas upp på juldagen och här finns ungefär som hos oss med sill, köttbullar och sylta.

Här finns dom speciella finska "lådorna" där det finnsolika saker i och det äts mest i västra Finland medan man förr i tiden ,i östra Finland, mest åt piroger. PÅ julbordet finns dessutom många olika sorters fisk och till efterrätt äter man gärna risgrynsgröt eller julkaffe med dopp. Den finalnds-svenska befolkningen är ungefär som vi gör i Sverige.
Kommentarer
Trackback