1950....forts....matvanor
När 50-talet inleddes så var det ganska stora skillnader om man bodde på landet eller om man bodde i stan. I stan hade dom nya hyreshusen sopnedkast men på landet hade man fortfarande en slaskhink i köket. I stan lagade man mat på en emaljerad elspis men på landet var det vedspis som gällde. På vedspisens lagade man inte bara maten, man värmde vatten och man hängde blöta vantar på tork mm. I stan hade man kylskåp och tom kanske frysbox men på landet så saftade, saltade , torkade och konserverade man maten för att kunna ha dom i källare eller skafferi.
Men matvanorna skilde sig inte särkilt mycket och även om man försökte introducera bouillabaisse och hönsjambalaya så var det faktiskt husmanskosten som var det riktiga.
Det finns fortfarande gamla recept kvar och att vara nostalgisk med at laga gammeldags husmanskost behöver ju inte betyda att man är en bakåtsträvare i tider av pizza, kebab, taco mm mm.
Här följer en del av de mest populära maträttena på 50-talet:
- stuvade makaroner
- söndagskyckling
- pannkakstårta
- fyllda paprikor
- fruktkräm
- köttbullar
- radiokaka
- fläskfilé med gräddsås och potatismos
- vaniljglass med citronsmak
- brylépudding
- kanelbullar
- saftsoppa
- räkcocktail