Helgens ordspråk....
Lämna också framtiden i fred
LEV I NUET!
Håll dig för god att göra något ont
SLUTSPELSKLART!!!!!!!!
Champions league....

Vilken nick!
Vad är en semla?

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg, är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning. Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland kallas semla för fastlagsbulle. En semla är i Finland, i närmare anslutning till ordets ursprungliga betydelse, vad man i Sverige kallar småfranska, fralla eller Pain Riche.
Semlan åts från början enbart på fettisdagen under fastlagen. Senare, när svenskarna inte längre brydde sig om att fasta före påsk, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.
Datum avsedda att enligt tradition och religion äta semlor d v s fettisdagar.
Semlornas dag i morgon...
Lite info från Wikipedia:
Fettisdagen (den feta tisdagen[1]) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också "vita tisdagen".
På franska kallas dagen för "Mardi Gras", och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn. I Finland kallas fettisdagen för "fastlagstisdag". I Österrike heter dagen "Faschingsdienstag" och firas med karneval och festande. I England, USA och många andra engelsktalande länder, kallas dagen för "Shrove Tuesday", en dag då man äter pannkakor till middag. I början av 1900-talet förekom en lovdag, fettisdagslovet, i Stockholms skolor.
Hur det ska uttalas är en aning kontroversiellt, sannolikt för att ordet, enligt svenska stavningsregler, kan ha bildats av antingen fet-tisdagen eller fett-tisdagen, eller möjligen av det franska ordet fête (fest). Vissa kallar även dagen "fettis-dagen". Andra väljer att kalla dagen semledagen eller semmeldagen.
Per Mobergs Isterband med stuvad potatis.....
Isterband med stuvad potatis
Per bjuder här på ett härligt husmansrecept: Isterband med stuvad potatis, serveras med senap och inlagda rödbetor.

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1 min
Ingredienser
4 st småländska isterband
10-12 kokta potatisar
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk smör
2 msk vetemjöl
salt och peppar
3 msk fint skuren gräslök
Tips
Recept på Pers hemlagade senap hittar du här!
Recept på Pers inlagda rödbetor hittar du här!
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva den skalade och kokta potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
3. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och blanda väl.
4. Häll sedan i mjölken och grädden under vispning/omrörning.
5. Låt koka upp sakta för att sedan endast sjuda på svag värme i 10 min.
6. När ugnen är varm, lägg in isterbanden på en plåt i mitten av ugnen. Alternativt stek i en medelvarm stekpanna.
7. Vänd på dom då och då och låt steka tills dom är gyllenbruna. Ca 20-25 min.
8. När korven börjar bli klar, vänd ner potatisen i stuvningen och värm upp.
9. Smaka av med salt och peppar och ha i gräslöken. Servera med senap och rödbetor.
Snö igen...
När då dagens väder slår till och det börjar bli plusgrader så kanske man inte hade behövt skotta...det hade väl smält av sig själv!
Sportlovsveckor
Länge sedan man hade sportlov....!!!!!